Helga's tussenkomst in plenaire vergadering van 25.10.2017 m.b.t. agendapunt "Instelling van een inreis-uitreissysteem (EES) (Debat)".

25/10/2017

Met het nieuwe digitale inreis- en uitreissysteem, met Engelse afkorting EES, willen we beter opvolgen wie er de EU binnenkomt of verlaat. Doordat alles digitaal verloopt, moet dat normaal vlot gaan. Dit komt het toerisme naar de EU zeker ten goede.

Het EES registreert de datum, tijd en plaats van binnenkomst en vertrek van reizigers. Zo lopen bv. visumhouders die langer blijven in de EU dan toegestaan makkelijker tegen de lamp.

Het EES is ook belangrijk in de strijd tegen terrorisme. Het systeem zal toelaten buitenlanders te identificeren die hun documenten hebben vernietigd, of van wie de paspoorten werden gestolen. Het is tevens een opsporingsinstrument want verdachte personen kunnen worden getraceerd via plaats van binnenkomst of via hun vingerafdrukken.

Het komt er nu op aan om alle databanken up-to-date te houden en effectief informatie te laten delen.

Daarom steunt de N-VA dit voorstel volledig. De veiligheid van onze burgers en het tegengaan van illegaal verblijf zijn absoluut prioritair voor N-VA.